Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2010

Ασφάλεια τροφίμων και προστασία καταναλωτή – Κυρώσεις

Συνεχίζονται εντατικά οι έλεγχοι που διενεργεί ο Ε.Φ.Ε.Τ. σε επιχειρήσεις τροφίμων, τόσο σε προληπτικό επίπεδο όσον και μετά από καταγγελίες καταναλωτών.
Στο πλαίσιο αυτών των ελέγχων, διαπιστώθηκε ότι μια σειρά από επιχειρήσεις τροφίμων κατείχαν τρόφιμα μη κανονικά, νοθευμένα, μη ασφαλή και ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή μη συμμορφούμενα στις προδιαγραφές καταλληλότητας και κανονικότητας. Επίσης, σε κάποιες από αυτές, παρατηρήθηκαν αποκλίσεις από τις υγειονομικές διατάξεις.
Στις ανωτέρω επιχειρήσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο του Ε.Φ.Ε.Τ. επέβαλε πρόστιμα συνολικού ύψους € 341.000.
Στην περιοχή μας επιβλήθηκαν :
1. Πρόστιμο € 8.000 στο κρεοπωλείο με την επωνυμία ΜΑΡΑΓΚΟΣ ΚΡΕΑΤΑ Α.Ε. που βρίσκεται στην οδό Ηρώων 25 στη Νιγρίτα,
 διότι ο υπεύθυνος της επιχείρησης είχε στην κατοχή του μη ασφαλή τρόφιμα – ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση τα οποία κατασχέθηκαν και καταστράφηκαν με αδρανοποίηση, οι χώροι του καταστήματος δεν ήταν καθαροί και σε καλή κατάσταση, ο εξοπλισμός που ερχόταν σε επαφή με το κρέας δεν ήταν καθαρός και σε καλή κατάσταση, δεν τηρούνταν οι κανόνες υγιεινής στην αποθήκευση – διατήρηση του κρέατος ώστε να προφυλάσσεται από επιμολύνσεις, δεν τηρούνταν οι κανόνες ατομικής υγιεινής, δεν παρέχονταν στους καταναλωτές οι πληροφορίες για την επισήμανση του βόειου κρέατος, δεν εφαρμοζόταν μια πάγια διαδικασία βάσει των αρχών του HACCP και δεν εφαρμόζονταν τα προαπαιτούμενα προγράμματα καθαρισμού – απολύμανσης, ελέγχου επιβλαβών οργανισμών, ελέγχου θερμοκρασιών, υγείας και εκπαίδευσης προσωπικού.
2. Πρόστιμο € 2.000 στο οβελιστήριο με την επωνυμία ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ που βρίσκεται στον Σταυρό Θεσσαλονίκης, διότι διαπιστώθηκαν : ανεπαρκές επίπεδο υγιεινής των χώρων και του εξοπλισμού, ακατάλληλος εξοπλισμός, μη τήρηση ορθών πρακτικών υγιεινής κατά τον χειρισμό των τροφίμων και επέκταση του καταστήματος σε παρακείμενο χώρο χωρίς την έκδοση νέας άδειας ίδρυσης και λειτουργίας.
3. Πρόστιμο € 2.000 στην επιχείρηση προϊόντων με βάση το γάλα με την επωνυμία ΦΡΑΝΤΖΑΛΗΣ Χ. ΓΕΩΡΓΙΟΣ που βρίσκεται στην Πλ. Ηρώων 9 στο Σιδηρόκαστρο Σιντικής, διότι διαπιστώθηκαν : μη ολοκληρωμένη και τεκμηριωμένη εφαρμογή του συστήματος διαχείρισης ασφάλειας των παραγόμενων τροφίμων, ελλιπής τεκμηρίωση διαδικασιών σχετικά με τις ορθές παρασκευαστικές πρακτικές και το σύστημα HACCP, παραγωγή προϊόντων που δεν προβλέπονται στην άδεια λειτουργίας (με παράλληλη τροποποίηση των χώρων παραγωγής χωρίς έγκριση από την Αρμόδια Αρχή), μη τήρηση των κριτηρίων για το νωπό γάλα και μη λήψη μέτρων στις περιπτώσεις που υπερβαίνουν τα όρια που προβλέπει η νομοθεσία για το νωπό γάλα που παραλαμβάνει η επιχείρηση, έλλειψη διαδικασίας ιχνηλασιμότητας για το λευκό τυρί άλμης και μια σειρά ευρημάτων (τουαλέτες προσωπικού, αποθήκευση βοηθητικών υλών στο εξωτερικό περιβάλλον) που δεν συνάδουν με τις αρχές ορθής βιομηχανικής πρακτικής και τις αρχές ορθής υγιεινής πρακτικής.
4. Πρόστιμο € 3.000 στην επιχείρηση παρασκευασμάτων κρέατος και προϊόντων με βάση το κρέας με την επωνυμία ΜΠΟΥΝΤΑΣ ΓΡΗΓΟΡΗΣ που βρίσκεται στο Ροδολίβος Σερρών στις Σέρρες, διότι διαπιστώθηκαν : παραβάσεις στα συστήματα ανιχνευσιμότητας και στους χώρους των τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου