Παρασκευή 3 Σεπτεμβρίου 2010

Χρωστάμε και της ...Μιχαλούς!!!


Διάβαζα πρόσφατα στον τοπικό μας τύπο, άρθρο της Δημάρχου Αγγελικής Μήκα για τη μεγάλη προσπάθεια που έγινε για να μειωθούν τα χρέη του Δήμου. Τα στοιχεία που παρέθεσε η Δήμαρχος θα μπορούσα να πω ότι είναι θετικά, αλλά σίγουρα όχι ικανοποιητικά. Το χρέος του Δήμου Νιγρίτας από τις αλόγιστες χρήσεις ήταν πραγματικά εκρηκτικό και πολύ δύσκολα διαχειρίσιμο, αλλά ακόμα παραμένει σε πολύ υψηλά επίπεδα.
Πρόσφατα, στην ιστοσελίδα www.eklogika.gr δημοσιοποιήθηκε λίστα των χρεών όλων των Δήμων της Ελλάδας προς τις Τράπεζες και το Ταμείο Παρακαταθηκών (Πηγή: Ένωση Τραπεζών και Τράπεζα Ελλάδος).



Τα στοιχεία είναι πραγματικά αποκαρδιωτικά, ενώ δεν ξέρω και τί δυνατότητες αποπληρωμής... υπάρχουν. Ασύλληπτα τα χρέη των Δήμων του Ν. Σερρών και σε συνδυασμό με την κυβερνητική οικονομική πολιτική μείωσης δαπανών για επενδύσεις, είναι βέβαιο ότι θα υποχρεώσουν τους Δημάρχους των Δήμων που θα δημιουργηθούν σε συντηρητική οικονομική πολιτική χωρίς έργα σοβαρής αναπτυξιακής προοπτικής για τις τοπικές κοινωνίες και τους πολίτες σε οικονομική αφαίμαξη χωρίς αντίκρυσμα άμεσο.
Βλέπουμε επίσης ότι οι μεγάλοι Δήμοι έχουν και μεγάλα χρέη, κάτι που θα έπρεπε να προβληματίσει τους ιθύνοντες σχετικά με το πόσο βοήθησαν οικονομικά τη χώρα οι Καποδιστριακοί Δήμοι-αν και σε ότι αφορά τη Νιγρίτα το χρέος ήταν κληρονομικό- και κατά πόσο θα βοηθήσουν οι Καλλικρατικοί Δήμοι.
Παρατηρώντας λοιπόν τον πίνακα των χρεών του Ν. Σερρών, επιβεβαίωσα το ήδη γνωστό σε εμένα πρόβλημα χρέους του Δήμου Νιγρίτας, διαπίστωσα επίσης ένα ανεξήγητα υψηλό χρέος του Δήμου Βισαλτίας που ξεπερνά ακόμη και αυτό της Νιγρίτας και ενώ για τους άλλους 2 νέους δήμους δεν ήθελα καν να κοιτάξω, καθώς οι απερχόμενοι Δήμαρχοί τους είχαν διαβεβαιώσει το λαό μέσω του τοπικού τύπου, ότι έχουν μόνο περίσσευμα και καταθέσεις σε Τράπεζες... βλέπω ότι κάτι τρέχει και με το Δήμο Αχινού. Παρακάτω, να και ο "έμπειρος" με ένα μικροϋπόλοιπο...
Το συμπέρασμα είναι ότι γενικά χρωστάμε και της ...Μιχαλούς, αλλά δεν μπορώ να διανοηθώ και τόσα ψεύδη τώρα "που ξυρίζουν το γαμπρό".
Ελπίζω οι υποψήφιοι να μην μπουν στον εκλογικό αγώνα, διαγκωνιζόμενοι, ποιος θα πει τα πιο παχιά λόγια και τα πιο γλυκά ψέματα για να κατακτήσουν την ψήφο του λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου