Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

Πρόβλεψη .... στον καιρό!!!

Σήμερα θα ξεκινήσω με την απάντηση σε ένα σχόλιο που γράφηκε ότι θα θέλω να κερδίσει η Μήκα και θα πω ότι ναι, θέλω να κερδίσει η Μήκα, αλλά τα όσα θα υποστηρίξω θέλω να πιστεύω ότι έχουν να κάνουν με τα δεδομένα και τα όσα βλέπω ότι μπορούν να επακολουθήσουν -άλλωστε και την προηγούμενη Παρασκευή θα μπορούσα να πω ότι θα πάρει 60%-.
 Εξετάζοντας λοιπόν τα δεδομένα θα πω ότι η κα Μήκα, ναι έχει το σαφές προβάδισμα, για την επικράτηση στο 2ο γύρο και αυτό προκύπτει από τα εξής:

  1. Έχει ήδη ένα σαφές προβάδισμα στην 1η επιλογή των ψηφοφόρων με το 31% που συγκέντρωσε έναντι του 26% του κ. Καλαϊτζή άλλα και το ρεύμα νικητή που προκαλεί μια πρώτη επικράτηση.
  2. Το προβάδισμα αυτό διευρύνεται κατά 1-2 ποσοστιαίες μονάδες, αν ληφθεί υπόψη το γεγονός ότι στο 2ο γύρο συνήθως η αποχή και τα άκυρα/λευκά υπολογίζονται στο 10% έναντι του συνολικού αριθμού ψηφισάντων. Κατά την άποψή μου το ποσοστό αυτό θα είναι πολύ μεγαλύτερο σε αυτές τις εκλογές.
  3. Μία επιπλέον διεύρυνση της διαφοράς, θα δημιουργήσει το γεγονός ότι, το ποσοστό της κας Καραπαναγιωτίδου 4,8% συνήθως κατευθύνεται από την κεντρική ηγεσία του ΚΚΕ σε άκυρο/λευκό. Νομίζω ότι το ίδιο θα γίνει και αυτή τη φορά. Θα έδινα ένα μέγιστο ποσοστό της τάξης του 30% επί των ψήφων του να κατευθυνθεί σε συμπάθειες ή προσωπικές επιλογές με κατεύθυνση στη συντριπτική πλειοψηφία τους, την κα Μήκα για ευνόητους λόγους. Σε ψήφους αυτό δεν το μεταφράζω πάνω από 200, που είναι ευνόητο ότι δεν θα δημιουργήσουν ρεύμα. Ίσως όμως αποτελέσουν πολύτιμο μαξιλαράκι.
Φεύγοντας λοιπόν από τα απτά στοιχεία, θα πάμε στις εικασίες και τα σενάρια.
 Αν λοιπόν πάμε σε μια διαδικασία όπου οι ψηφοφόροι θα αφεθούν να ψηφίσουν κατά συνείδηση η εικόνα που έχω, είναι ότι η κα Μήκα θα έχει μια άνετη επικράτηση διευρύνοντας τη διαφορά της.
 Επειδή όμως δεν βλέπω να συμβαίνει κάτι τέτοιο ας δούμε τα ενδεχόμενα ένα-ένα.
Καταρχήν θα σας πω ότι οι εποχές που ο κομματάρχης έδινε γραμμή και τα πρόβατα –συγγνώμη οι ψηφοφόροι ήθελα να πώ- ακολουθούσαν πέρασε ανεπιστρεπτί.
Αυτό που κυριαρχεί στις μέρες μας είναι η δημιουργία ρευμάτων ψηφοφόρων, που δημιουργούνται από κοινή αντίληψη ομάδων ψηφοφόρων, κοινά συμφέροντα και οργισμένες αντιδράσεις.
Η κα Μήκα σίγουρα έχει να αντιμετωπίσει μια χρόνια κόντρα με το συνδυασμό του κ. Βλαδίκα και μεμονωμένων ανθρώπων του συνδυασμού του κ. Γιαμακίδη.
 Η εκτίμησή μου είναι ότι οι κόντρες αυτές είναι γνωστές στον κόσμο της περιοχής και εξασθενούν τα όποια επιχειρήματα χρησιμοποιηθούν εναντίον της. Δε νομίζω ότι μπορούν να δημιουργήσουν ρεύματα που θα ανατρέψουν την υπάρχουσα κατάσταση.
Επίσης η κόντρα που αναπτύχθηκε από τις διασπαστικές τάσεις του ψηφοδελτίου του κ. Βλαδίκα προς το ψηφοδέλτιο του κ. Καλαϊτζή έχουν δημιουργήσει κι εκεί νέα δεδομένα και όπως είναι γνωστό το φρέσκο αίμα είναι αυτό που μυρίζει έντονα και προκαλεί. Η ψυχολογία της στιγμής - η οποία βέβαια είναι πιθανόν να ανατραπεί- λέει ότι από τον σκληρό πυρήνα του συνδυασμού του κ. Βλαδίκα, που τον οριοθετώ εντός της πόλης της Νιγρίτας και της Τερπνής, θα υπάρξει ένας ποταμός άκυρων και αποχής.
                                                                                                   
Από εκεί και πέρα υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ψηφοφόρων που θα ψάξουν να βρουν την αμέσως επόμενη καλύτερη επιλογή και εκεί είναι που θα πρέπει να «ψαρέψουν» οι διεκδικητές.
Στο στρατόπεδο του κ. Γιαμακίδη, η κα Μήκα εκτός από τις μεμονωμένες συγκρούσεις που έχει με 2-3 ανθρώπους δεν έχει να αντιμετωπίσει ιδιαίτερα προβλήματα στην άντληση ψήφων, το ίδιο και ο κ. Δ. Καλαϊτζής που όμως έχει ένα επιπλέον ‘ιστορικό βάρος‘.
Η κα Μήκα επιπλέον έχει να αντιμετωπίσει το ισχυρό τοπικιστικό ρεύμα που έχει αναπτυχθεί υπέρ του Δ. Καλαϊτζή, στην περιοχή της Βισαλτίας και του έδωσε ένα μεγάλο πλεονέκτημα για την είσοδό του, στο 2ο γύρο των εκλογών.
Η τελική επαφή με όσο το δυνατό περισσότερους πολίτες είναι ένα στοιχείο που σίγουρα θα φέρει περισσότερους ψήφους σε όποιον συνδυασμό τα καταφέρει και εκεί βλέπω την κα Μήκα να έχει μεγάλη αδυναμία, λόγω τακτικής αλλά και λόγω νοοτροπίας.
Κλείνοντας να πω ότι η απευθείας παρουσίαση έργου, θέσεων και προτάσεων και η διαλογική συζήτηση και παρουσίαση των μονομάχων σε μια ενδεχόμενη νέα τηλεοπτική μονομαχία, νομίζω ότι θα εμπεδώσει την αίσθηση της ισχυρότερης και πιο καταρτισμένης υποψηφιότητας της κας Μήκα, αλλά δεν ξέρω αν θα πραγματοποιηθεί.
Τέλος να σας πω ότι η πρόβλεψή μου δεν θα γίνει φυσικά σήμερα αλλά την Παρασκευή και να δούμε καθώς όπως αντιλαμβάνεστε οι παράγοντες που θα την επηρεάσουν είναι πολλοί και δύσκολα διακριτοί.
Ακόμη όμως όλα είναι ρευστά και το ποιοι παράγοντες θα επηρρεάσουν περισσότερο και ποιος διεκδικητής θα επικρατήσει, θα το δούμε. Ως τότε,
Τα λέμε.
Ο εκλογολόγος

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου