Τετάρτη 7 Ιουλίου 2010

Τα άκουσε ο Θεόφιλος από τον Μπένι

    Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Ευάγγελος Βενιζέλος, απαντώντας σε δήλωση του υπευθύνου του Τομέα Πολιτικής Ευθύνης Εθνικής Άμυνας της ΝΔ κ. Θ. Λεονταρίδη, σχετικά με την επιλογή του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, δήλωσε τα εξής:
    «Λυπάμαι γιατί ο εκπρόσωπος της ΝΔ για θέματα Εθνικής Άμυνας κ. Λεονταρίδης επέλεξε να κρύψει πίσω από οξύτατες, απαράδεκτες και καταφανώς υπερβολικές εκφράσεις το απλό γεγονός ότι δεν είναι κοινοβουλευτικά επιμελής. Αλλιώς, θα είχε αντιληφθεί ότι στο πρόσφατα ψηφισμένο από την ολομέλεια της Βουλής νομοσχέδιο του Υπουργείου Εσωτερικών για το πρόγραμμα «ΔΙΑΥΓΕΙΑ» συμπεριλαμβανόταν εξ αρχής και όχι ως τροπολογία, ρύθμιση σχετική με την διαδικασία επιλογής του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου, έτσι ώστε αυτή να διενεργείται με όρους όμοιους με αυτούς που ισχύουν για την επιλογή του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.


    Όπως ακριβώς για την επιλογή του Εισαγγελέα και του Προέδρου του Αρείου Πάγου ο κύκλος των υποψηφίων δικαστικών λειτουργών περιλαμβάνει, όχι μόνο τους αντιπροέδρους του δικαστηρίου αλλά και το σύνολο των Αρεοπαγιτών, έτσι και για την επιλογή του Προέδρου και του Εισαγγελέα του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου πρέπει να μπορεί το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο να επιλέξει από έναν ευρύτερο κύκλο δικαστών, στον οποίον περιλαμβάνονται όλα τα μέλη του Αναθεωρητικού Δικαστηρίου τα οποία, ως δικαστές, είναι ισότιμοι μεταξύ τους και όχι μόνο οι τρεις αντιπρόεδροι που φέρουν τον βαθμό του Αναθεωρητού Β’.
    Είναι αδιανόητο για την επιλογή δύο δικαστών να υπάρχει δικαίωμα επιλογής μόνον μεταξύ τριών. Εδώ δεν πρόκειται περί επιλογής αλλά περί αναγκαστικής προαγωγής, η οποία δεν συνάδει με την ανάγκη για αυστηρά αξιοκρατική επιλογή και όχι για μία «υπαλληλικού» χαρακτήρα αναβάθμιση. Φωτογραφική συνεπώς ήταν η ισχύουσα μέχρι τώρα διάταξη. Είναι δε λυπηρό το γεγονός ότι ο κ. Λεονταρίδης χρησιμοποιεί τόσο οξύ λεξιλόγιο, ενώ οι αρμόδιοι εκπρόσωποι της ΝΔ κατά την αναλυτική συζήτηση του νομοσχεδίου στη Διαρκή Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δικαιοσύνης - η οποία είναι για το θέμα αυτό περισσότερο αρμόδια από την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας- αλλά και όλοι οι βουλευτές της ΝΔ κατά την εκτενή συζήτηση στην Βουλή δεν έθεσαν κανένα απολύτως θέμα.
    Ας αιτιάται λοιπόν τον εαυτόν του ο κ. Λεονταρίδης γιατί δεν αντελήφθη ότι ετέθη στη Βουλή προς συζήτηση ένα θέμα για το οποίο τώρα δείχνει τέτοιο όψιμο ενδιαφέρον».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου