Παρέμβαση στη συζήτηση της Έκθεσης για το κλείσιμο των μονάδων 1-4 του πυρηνικού σταθμού στο Κοζλοντούι, έκανε ο Μιχάλης Τρεμόπουλος.
Η Έκθεση έχει συνταχθεί από την συμ-πρόεδρο των Πράσινων Ρεμπέκα Χαρμς, με αντικείμενο τη διάθεση των ήδη εγκεκριμένων ευρωπαϊκών χρηματοδοτήσεων. Βασικός άξονας είναι η απόρριψη των σχεδίων της Κομισιόν να εκτραπούν οι εγκεκριμένες ευρωπαϊκές χρηματοδοτήσεις σε κατασκευές νέων πυρηνικών ή ανθρακικών σταθμών ηλεκτροπαραγωγής στη Βουλγαρία. Η Έκθεση υπογραμμίζει ως θέση του ευρωκοινοβουλίου τη δέσμευση τα ποσά αυτά να χρησιμοποιηθούν εξ ολοκλήρου για το ασφαλές κλείσιμο των πυρηνικών αντιδραστήρων και για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκύπτουν για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία.
Μιλώντας για το θέμα αυτό στην ολομέλεια του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, ο ευρωβουλευτής των Οικολόγων Πράσινων χαρακτήρισε τις προτάσεις της Κομισιόν έμμεση επιδότηση της πυρηνικής ενέργειας, και τόνισε:
«Την τελευταία δεκαετία η Ε.Ε. έδωσε στη Βουλγαρία για το κλείσιμο 4 μονάδων (1-4) του Κοζλοντούι 550 εκατομμύρια ευρώ. Δίνει άλλα 300 εκ τώρα, σύνολο 850 εκατομμύρια, χωρίς να υπολογίσουμε τα τεράστια ποσά που έχουν δοθεί για επιδιορθώσεις και αύξηση της ασφάλειάς του.
Το πυρηνικό συγκρότημα του Κοζλοντούι το έχουμε πληρώσει χρυσό και για κάποιους ήταν η χρυσοφόρα αγελάδα.
Παρόλα αυτά, η Επιτροπή συνεχίζει την έμμεση χρηματοδότηση του πυρηνικού λόμπυ. Εμείς ζητάμε να μη γίνουν άλλα παζάρια με τη βουλγαρική κυβέρνηση. Το Κοινοβούλιο μαζί με την Επιτροπή να διασφαλίσουν την ασφαλή και αποτελεσματική διαχείριση των πυρηνικών αποβλήτων και να τη θεωρήσουν μέρος του προγράμματος απόσυρσης.
Ως Πράσινοι, ζητάμε το υπόλοιπο 40% των 300 εκ. ευρώ του προγράμματος για την απόσυρση των πυρηνικών αντιδραστήρων, να διοχετευτεί από τη βουλγαρική κυβέρνηση στη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων και όχι στην ανάπτυξη περιβαλλοντοκτόνων μονάδων παραγωγής ενέργειας από ουράνιο και άνθρακα.
Ήδη η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων προσπαθεί να ανταγωνιστεί τη Ρωσία στο νέο πυρηνικό εργοστάσιο της Βουλγαρίας στο Μπέλενε.
Ελπίζω, όσοι σκέφτονται την ενίσχυση του πυρηνικού λόμπι με νέες κατασκευές, να πήραν ένα μάθημα από την πρόσφατη συμφωνία της Τουρκίας με τη Ρωσία για κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου στο Ακούγιου, μια σεισμογενή περιοχή, όπου το αντιπυρηνικό κίνημα είχε αποτρέψει την κατασκευή του πριν μια δεκαετία.
Η πυρηνική ενέργεια είναι μια βρώμικη και πανάκριβη μορφή ενέργειας. Και φτάνει πια με την επιδότησή της».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου