Δευτέρα 26 Σεπτεμβρίου 2011

ΚΩΣΤΑΣ ΣΤΑΓΚΟΣ: ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΜΙΑΣ ΑΝΙΚΑΝΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΣΤΟΝ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ

Για άλλη μια φορά το ΠΑΣΟΚ δείχνει τις πραγματικές του προθέσεις όσον αφορά το Νομό μας. Μετά από το λεφτά υπάρχουν και δεν θα επιβληθούν νέοι φόροι μόνο για το 2011 έχουν επιβληθεί  τόσοι φόροι και έκτακτες εισφορές που έχουμε χάσει τον αριθμό. Οι δυσκολίες  γίνονται ανυπέρβλητες καθώς η οικονομική κρίση δημιουργεί νέα δεδομένα στη ζωή των πολιτών, και απειλεί ακόμη και αυτή την κοινωνική συνοχή .

Η διέξοδος είναι πρακτικά μια . Η παράλληλη μείωση των εξόδων (δημόσιες δαπάνες) και η  αύξηση του πλούτου (ανάπτυξη). Και φυσικά κυρίαρχος τομέας που θα συμβάλλει στην αύξηση του εθνικού  μας πλούτου είναι ο γεωργικός τομέας. Ένας τομέας που πρόσφερε πολλά στη χώρα μας αλλά και ειδικότερα στο νομό μας ο οποίος όμως έχει αφεθεί από την Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ στην τύχη του.
Ειδικότερα για το νομό μας η επιβίωση και η ανάπτυξη του αγροτικού τομέα είναι ένα από τα συγκριτικά πλεονεκτήματά μας. Αυτό γίνεται εντονότερο αν αναλογιστεί κανείς ότι από τα 8 δις ευρώ, που συνεισφέρει στο Α.Ε.Π της χώρας μας ο νομός Σερρών, το 22% παράγεται από τον πρωτογενή τομέα όταν ο δευτερογενής, δηλαδή η βιομηχανία – βιοτεχνία συνεισφέρουν στο Α.Ε.Π. μόνο κατά 5,70%.
Επιπλέον τα στοιχεία, μας δείχνουν ότι το 36% του ενεργού πληθυσμού στο νομό Σερρών απασχολείται στον πρωτογενή τομέα, ενώ στον δευτερογενή απασχολείται το 16%.
Από τα παραπάνω στοιχεία φαίνεται ξεκάθαρα όχι μόνο η σπουδαιότητα που έχει για το νομό μας ο αγροτικός τομέας, αλλά και το μέλλον του νομού και κατ´ επέκταση των Σερραίων πολιτών.
Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αντί στα 2 χρόνια  της κυβερνητικής της θητείας να προχωρήσει στην επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους Σερραίους αγρότες, αφήνει τα προβλήματα να διαιωνίζονται με αποτέλεσμα το 2011 να είναι μια χρονιά που αναμένεται να μειωθεί δραματικά το εισόδημα των Σερραίων αγροτών.
Και για να γίνω πιο συγκεκριμένος. Η Κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ αδυνατεί να δώσει λύσεις στα παρακάτω προβλήματα που ταλανίζουν του Σερραίους αγρότες και είναι:  

1.     Κανένα  οργανωμένο σχέδιο για την έξοδο από την κρίση των κτηνοτρόφων που τα τελευταία χρόνια βλέπουν τον κλάδο τους να αιμορραγεί . Ανεξέλεγκτες εισαγωγές πολλές φορές προϊόντων αμφιβόλου ποιότητας  . Εκτόξευση στα ύψη της τιμής των ζωοτροφών  συνθέτουν ένα εφιαλτικό σκηνικό επιβίωσης των κτηνοτρόφων  και πλήρους αποσύνθεσης του κτηνοτροφικού τομές

2.     Ανεξήγητη καθυστέρηση καταβολής αποζημιώσεων , και στην υποβολή του φακέλου ΠΣΕΑ ,για την τεράστια ζημιά στην βαμβακοκαλλιέργεια του νομού μας από το πράσινο σκουλήκι και τις καταστρεπτικές βροχοπτώσεις. Καμία δέσμευση για ουσιαστική αποζημίωση και πραγματική στήριξη των βαμβακοπαραγωγών μας.

3.     Καμία δράση και κανένα σχέδιο για να σταματήσει η απαξίωση της τευτλοκαλλιέργειας. Παρά την ύπαρξη σχετικής προτροπής από την Ε.Ε. για την παροχή κινήτρων λόγω της παγκόσμιας ελειψης ζάχαρης .

4.     Κανένα σχέδιο εξυγίανσης και ανάπτυξης της Αγροτικής Τράπεζας. Θολό τοπίο για το μέλλον της Αγροτικής  Τράπεζας. Ένα πιστωτικό ίδρυμα, βασικό εργαλείο για την στήριξη του αγροτικού κόσμου, αντιμετωπίζεται από την κυβέρνηση σαν μια οποιαδήποτε τράπεζα, αδιαφορώντας για τους μείζονες (και εθνικούς) κινδύνους που κρύβει το πέρασμα σε αγνώστου προέλευσης κεφάλαια ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού στον οποίο είναι υποθηκευμένο το 70% της ελληνικής γης.

5.     Καμία δράση για την καλλιέργεια του καλαμποκιού που δέχεται σημαντικό χτύπημα από την αναγκαστική αμειψισπορά στα χωράφια λόγω του εντόμου καραντίνας Diabrotica virgifera Le Conte

6.     Συνεχείς αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων που επιβαρύνουν το κόστος καλλιέργειας και ζωής του αγροτικού μας κόσμου.

7.     Λειτουργία - ρυθμίσεις για ΕΛΓΑ

8.      Ουδέν νεότερο παρ´ όλο που πέρασαν δύο χρόνια και το πρόγραμμα ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΠΑΛΤΑΤΖΗΣ, που συνεχώς μελετάται, αναθεωρείται αλλά εκείνο που είναι βέβαιο είναι ότι παραμένει στάσιμο και τελματωμένο

9.      Καμία μέριμνα για εγγειοβελτιωτικά έργα στο νομό μας. 

10.  Καμία αναφορά για την απαξίωση - καθήλωση των γεωτεχνικών υπηρεσιών, μέσω των ερασιτεχνικών ρυθμίσεων του Καλλικράτη.
11 . Ανυπαρξία μέριμνας από την ηγεσία του υπουργείου για να τελειώνει η ταλαιπωρία  των παραγωγών μας για να πάρουν επιτέλους την προκαταβολή και την εξόφληση της Ενιαίας ενίσχυσης
12.  Έλλειψη ενημέρωσης από το υπουργείο και των  σε αυτό       υπαγόμενων υπηρεσιών  για τις δυνατότητες των εναλλακτικών καλλιεργειών. 
Κλείνοντας θέλω τα τονίσω ότι αυτή η Κυβέρνηση είναι μια επικίνδυνη Κυβέρνηση, που η μόνη εθνική της προσφορά στη χώρα είναι να προκηρύξει εκλογές για να παραδώσει την Κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου